Проектът REvivEU се финансира от Европейската комисия в рамките на Европейската година на културното наследство 2018. През 2019г. и 2020г. ще бъдат открити поредица от виртуални интерактивни изложби в десет европейски страни (Холандия, Унгария, България, Финландия, Италия, Швейцария, Литва, Каталуня и Кипър), като доказателство за многообразието на европейското културно наследство.

Основна цел на проекта, определена от Европейската комисия е да се ангажират в подготовката на изложбите млади и възрастни хора, които обикновено не се включват в процесите на културното наследство.

Специфични цели на проекта са:

  1. насърчаване на хората да споделят културното си наследство и да се опознаят, като участват в интерактивните изложби, включително чрез представяне на лични предмети и подпомагане в курирането им;
  2. да се повиши споделянето на културното ни наследство, история и ценности, включително между поколенията и между европейските народи;
  3. укрепване на чувството за принадлежност към европейското пространство и изграждане на чувство за общност;
  4. да допринесе за по-пълното постигане на целите на Европейската година на културното наследство 2018: откриване, оценяване и обсъждане на богатствата на европейското културно наследство.

Повече за проекта може да се види на следния линк.

 

На 15 май 2019г. във фоайето на Университетска библиотека "Св. Климент Охридски" бе открита изложба „Кирилицата", в рамките на Европейската година на културното наследство 2018. Тя представлява виртуална интерактивна инсталация, посветена на историята на честването на празника на буквите през различни периоди от историята на България. В нея са намерили място снимки на рисунки и кукли, посветени на българската азбука, създадени от деца с увреден слух. По-подробна информация може да видите на фейсбук страницата ни.

На 6 февруари 2020г. в Брюксел (Белгия) в Дома на европейската история се проведе откриването на общата изложба "WeAre#EuropeForCulture", която е резултат от проекта REvivEU. Фондация НАБИС активно участва в проекта с изложбата "Кирилицата". Вижте повече.