Проектът REvivEU се финансира от Европейската комисия в рамките на Европейската година на културното наследство 2018. През 2019г. и 2020г. ще бъдат открити поредица от виртуални интерактивни изложби в десет европейски страни (Холандия, Унгария, България, Финландия, Италия, Швейцария, Литва, Каталуня и Кипър), като доказателство за многообразието на европейското културно наследство.

Основна цел на проекта, определена от Европейската комисия е да се ангажират в подготовката на изложбите млади и възрастни хора, които обикновено не се включват в процесите на културното наследство.

Специфични цели на проекта са:

  1. насърчаване на хората да споделят културното си наследство и да се опознаят, като участват в интерактивните изложби, включително чрез представяне на лични предмети и подпомагане в курирането им;
  2. да се повиши споделянето на културното ни наследство, история и ценности, включително между поколенията и между европейските народи;
  3. укрепване на чувството за принадлежност към европейското пространство и изграждане на чувство за общност;
  4. да допринесе за по-пълното постигане на целите на Европейската година на културното наследство 2018: откриване, оценяване и обсъждане на богатствата на европейското културно наследство.

Повече за проекта може да се види на следния линк:

https://www.photoconsortium.net/europeforculture/

 

На 15 май 2019г. във фоайето на Университетска библиотека "Св. Климент Охридски" бе открита изложба „Кирилицата", в рамките на Европейската година на културното наследство 2018. Тя представлява виртуална интерактивна инсталация, посветена на историята на честването на празника на буквите през различни периоди от историята на България. В нея са намерили място снимки на рисунки и кукли, посветени на българската азбука, създадени от деца с увреден слух. По-подробна информация може да видите от фейсбук страницата ни:
https://www.facebook.com/NALISFoundation/posts/2214267075318242?__tn__=-R
и
http://www.libsu.uni-sofia.bg/news.php?[bg]extend.354

 

На 6 февруари 2020г. в Брюксел (Белгия) в Дома на европейската история се проведе откриването на общата изложба "WeAre#EuropeForCulture", която е резултат от проекта REvivEU. Фондация НАБИС активно участва в проекта с изложбата "Кирилицата".
Вижте повече:
https://www.photoconsortium.net/sharing-eych-project-weare-europeforculture/