От потребители

 • 21.02.2019: Благодарност за това, което правите...
  доц. д-р Жана Попова
 • 06.12.2017: Правите отличен сайт и аз с радост го популяризирам сред студентите и колегите си! Нещо повече - всекидневно той ми върши перфектна работа.
  Доц. д-р Йордан Ефтимов
 • 04.12.2017: Като автор на осем книги и една дисертация мисля, че създаването на каталог НАБИС е отлична идея, която е и отлично изпълнена на практика.
  д-р Красимира Кръстева
 • 18.05.2015: Според мен електронният каталог Национална академична библиотечно-информационна система (НАБИС) е много полезна услуга за всеки читател. Като студент втора година в специалност „Гражданска и корпоративна сигурност“ съм много доволна от възможностите, които предлага каталогът. За него научих, когато постъпих на работа в библиотеката по проекта „Студентски труд и стаж“ и съм изключително доволна от количеството информация, която мога да намеря там. В НАБИС можем да направим справки за книги, които биха ни помогнали за поставените задачи от всяко естество. Силно препоръчвам не само на моите колеги, но и на всеки любознателен читател да се възползва от електронния каталог по всяко едно време.
  Красимира Николова, студент в „Гражданска и корпоративна сигурност“, НБУ
 • 15.05.2015: Като студент, обучаващ се в две специалности – „Политически науки“ (на английски език) и „Регионална и общинска сигурност“, се нуждая от достъп до разнообразни ресурси. Посещавам непрекъснато библиотеката на Нов български университет и ползвам нейния библиотечен каталог. Искам да изкажа благодарност и поздравления за изграждането на Национална академична библиотечно-информационна система, защото тя е допълнителна помощ както за моето образование, така и на много от моите колеги. Разбрах за националния обединен каталог, когато мой приятел от университета се възползва от услугата „Доставка на книги и статии“ в НБУ.
  Преслава Пасева, студент, НБУ
 • 11.05.2015: Използвам изградената база данни при събиране на необходимата ми информация. За мен, като студент втора година, специалност „Журналистика“ в НБУ е изключително полезно ползването на материалите в системата при изготвяне на курсови работи, библиографски справки, доклади, реферати и други. Част съм от проект „Студентски труд и стаж“ и работя в библиотеката на НБУ. Препоръчвам на своите колеги Национална академична библиотечно-информационна система (НАБИС), защото предлага различни възможности за опростено, разбираемо и достъпно търсене. Предимство за студентите е, че получават много информация от всички библиотеки в страната за налични екземпляри и дигитални копия.
  Анна Тодорова, студент, НБУ
 • 8.05.2015: Единният своден онлайн каталог на академичните библиотеки в страната изпълнява функциите си. Като библиотекар, който отговаря за услугата „Доставка на книги и статии“, оценявам възможността за обединено търсене в библиотечните колекции изключително високо, защото спестява време.
  Модулът „Междубиблиотечно заемане“ в сводния каталог на НАБИС е използван за първи път през октомври 2013 г. в библиотеката на Нов български университет. От тогава досега са направени 187 заявки към други библиотеки. Благодаря за професионализма на Диана Кътовска от университетска библиотека „Св. Климент Охридски“и библиотекарите от Централна библиотека на БАН. Ще се радвам в бъдеще повече колеги да ползват възможностите на платформата. Ще бъде полезно за комуникацията между библиотекарите наличието на данни за контакт.
  Светлана Иванова, библиотекар, отдел „Библиотечни и информационни услуги“, НБУ
 • 24.04.2015: Ползвам обединения каталог на българските библиотеки НАБИС в уводната лекция на всички магистърски програми. Показвам как може да се състави библиография по дадена тематика. Обръщаме внимание на това какви теми се засягат и кои автори са работили по тях.
  В сравнение със Скопус, в лявото меню ми липсва рубрика „ключови думи”. Тя би била полезна при изясняване на тематиката, за по-точно прецизиране на литературата. Хубаво е също да има и меню с това кои списания публикуват съответната тематика – за да се ориентират желаещите да публикуват свои статии, както и да направят абонамент, за да следят тематиките.

  Използвам опцията за организиране на резултатите от търсенето по „популярност”, макар да не ми е ясно дали показателят е аналогичен на “cited by” от Скопус, или като популярни се определят термини, които са били обект на много търсения. Не съм сигурна също дали разбирам добре разликата между „тема” и „таг”. Логично е всеки автор да сложи таг на темите, които разглежда – но очевидно нещата са по-сложни от това.

  Хубаво е, че са включени и всички източници на български език, особено – дипломни работи на студенти. 

  Има обаче проблеми с успоредяването на данните по езици. Търсенето по ключов термин КОРПУСНА ЛИНГВИСТИКА връща нулев резултат. Търсенето на английски език CORPUS LINGUISTICS  връща 17 резултата. Така че нужно е синхронизиране на терминологията на различните езици.

  За мен лично е по-лесно да ползвам Boolean Operators, вместо да избирам от падащо меню ТОЧНА ФРАЗА или ВСИЧКИ ДУМИ, защото имам повече опции. Но може това да е персонално усещане.

  В общи линии е пракрасно, че имаме такъв каталог. Хиляди благодарности на съставителите и дано го развиват и поддържат!

  Гл. ас. д-р Елена Тарашева, НБУ

 • 23.05.2014: В електронния каталог НАБИС може да се направи онлайн справка за наличието на ценни периодични издания в НБКМ „Св. св. Кирил и Методий”, които имат историческо значение за нашата история и културно развитие, както и за важни за културата ни средновековни ръкописи. За да се отвори и прегледа ръкопис вече не е необходимо да се ходи в библиотеката и да се попълва молба за достъп до книгата, както се прави на място, достатъчно е да се отвори страницата с наличните през каталога ръкописи. Дигитализираните средновековни ръкописи имат предимството да са достъпни за потребителите от цяла България и по всяко време, което значително улеснява работата с тях и дава възможност на специалиста, който пише научни трудове, да си направи необходимата му справка веднага, при възникнали по време на работата му въпроси. Посредством електронния каталог НАБИС на вниманието на ценителите са предоставени ранни ръкописи от XI-XIII в. Някои от тях са Жеравненският постен триод от XIII-XIV в., който съдържа оригинални старобългарски песнопения от Константин Преславски, Изборно евангелие от XI в. на гръцки език, няколко Евангелия на старобългарски език, октоиси, в които се помества седмичня цикъл от църковни песнопения, Псалтир с последования от първата половина на XIV в., миней със служби за м. юни и др. редки и ценни ръкописни книги. Основната информация за всеки ръкопис е дадена под неговото заглавие. В нея е включен материалът, от който е направена книгата (пергамент/хартия), най-общо нейното съдържание, сигнатурата, под която е заведена в библиотеката, времето на създаване, езикът, на който е написана, както и броят на страниците й. Благодарение на страницата на НАБИС ценни средновековни ръкописи стават достъпни от разстояние както за специалиста медиевист, така и за любопитния ценител на православната християнска култура.  Станка Петрова, докторант по старобългарска литература към ИЛ/БАН
 • 21.05.2014: Здравейте, поздравявам Ви за добре свършената работа по изграждане на Националната академична библиотечно-информационна система. Милен Михайлов, адвокат
 • 21.05.2014: Здравейте digitool.nalis.bg и nalis.bg, поздравявам ви за прекрасния сайт и възможността да се търсят редки книги в него. Благодаря ви от сърце и продължавайте да попълвате каталога. Ваш молитствувател, о. Божидар
 • 20.05.2014: Здравейте, бих искал да изкажа благодарността си за възможността да ползвам ценни и стари книги чрез онлайн достъп до базата на Фондация НАБИС. За мен, като кандидат-докторант, е много важно да мога да чета в удобно за мен време (тъй като работя) и без да се налага да излизам от офиса или дома си. С помощта на посочената система успявам да се запозная и с хабилитационни трудове, което е много полезно като насока при организацията ми като бъдещ свободен докторант. Предвид интердисциплинарния характер на труда ми - в областта на правото и богословието, изключителна помощ ми оказа разделът за редки и ценни книги, където намерих доста старопечатни издания. Дано има възможност още повече книги и библиотеки да възприемат тази чудесна организация на работа и повече ценни книги станат достъпни онлайн! Деян Петров, юрист, София
 • 11.02.2014: Уважаеми господа,
  Бих искала да споделя своето удовлетворение от моето използване на Вашия каталог. Научната и студентска общност, отдавна имаха нужда от такъв изчерпателен и богат онлайн каталог. Бях приятно изненадана от големия обем на информацията в него. Според мен,възможностите на този информационен ресурс са неизчерпаеми , вярвам, бъдещето ще докаже това. Потребителят е улеснен максимално и с възможностите за достъп до много асоциирани каталози  и външни база данни, това също е едно голямо преимущество. Надявам се да продължавате да актуализирате информацията в него, като бих обърнала внимание то Ви на присъствието в каталога на повече периодични  и серийни издания преди 2000 г. и дигитализирани стари ценни издания. Искрено Ви пожелавам успех в дейността Ви, като Ви уверявам, че в мое лице имате един признателен потребител. Гл ас. д-р Росица И. Иванова, Геологически институт при БАН
 • 11.02.2014: Уважаеми дами и господа,
  Позволете ми да Ви поздравя за подкрепата, която оказвате на Библиотеката на БАН, включвайки я в съвременен, функционален и практичен информационен портал с други библиотеки. За мен като редовен читател и потребител на тези услуги предоставената възможност е от особена важност и аз високо я оценявам. Особено се радвам, че Българска академия на науките с нейните богати фондове от книжнина е толкова добре представена в мрежата Набис и придобива публичност. Специална висока оценка заслужава инициативата да се дигитализират редки старопечатни книги, доскоро недостъпни не просто за масовия читател, но дори за специалисти. Заслугата за всичко това е както Ваша, така и на целия екип на Библиотеката на БАН. Като Ви желая все така да влагате усилия и средства в подкрепата за книжнината и библиотеките, оставам с уважение, проф. д.ф.н. Марияна Цибранска-Костова
 • 6.02.2014: Уважаема Фондация НАБИС, искам да изкажа моята благодарност за предоставената възможност да използвам изградената от Вас база-данни при събиране на необходимата ми информация. Смятам, че усилията, които сте вложили в създаването на базата-данни не са напразни и предоставят възможност бързо и лесно да открием нужната ни литература, а ръководствата за търсене в библиотечните каталози, интегрирани в своден каталог НАБИС, както и ръководството за търсене във външни бази данни улесняват получаването и синтезирането на нужната информация по много достъпен начин. Искам да Ви пожелая и занапред да продължавате в същия дух, както и да продължите да привличате и асоциирате нови членове. Надявам се, че ще се увеличи и броя на сканираните издания, което ще направи по-богата виртуалната библиотека. Д-р Делка Салкова Салкова, гл. асистент в секция Паразитология, ИЕМПАМ-БАН
 • 6.02.2014: Здравейте!
  Искам да изкажа своята благодарност към хората, които реализираха и които работят по проекта НАБИС, за да можем ние - библиотекарите да обслужваме по-качествено своите читатели като използваме единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, както и онлайн достъп до библиографска информация, предоставяни услуги и дигитални колекции през общ онлайн портал. Пожелавам ви много здраве и по-нататъшни успехи в осъществяването на благородната ви мисия - бъдещето на библиотеките в България е да бъдат актуални и в крак с интересите на хората
  Поздрави! Елена Семерджиева
 • 6.02.2014: Здравейте, Уважаеми създатели на свободен каталог Набис!
  Искам да изкажа моята голяма благодарност за създадената от Вас библиотечна база данни. Съвсем наскоро ми се наложи да търся една стара книга, която не можах да открия в известните бази данни във връзка със завършване на дисертационният ми труд. Благодарение на вашият каталог успях да я открия с голяма лекота, което ми спести ходене по различни библиотеки. Затова смятам, че свършената от Вас огромна работа по събиране на тази база данни ще бъде полезна на много учени в тяхната работа. Веселин Нанев, асистент в ИЕМПАМ- БАН
 • 04.02.2014: Колеги, обърнете внимание на възможностите на библиотеката! Университетската библиотека доказва със своите служители и богатия си фонд, че е една цяла институция в библиотечното дело в България. Добрите неща, които могат да се кажат за УБ са прекалено много, но ако трябва да избера ще посоча следното:
  1) УБ участва в НАБИС - сводният каталго е изключително мощно средство, което несъмнено улеснява търсещия информация за изданието и неговото местоположение;
  2) Абонаментните бази данни - ползването на научни списания, рецензии, автореферати и други източници на информация дава почти неограничена възможност за изследване на множеството проблеми, които разработваме и решаване чрез научната си продукция. Материалите са също много полезни при изготвяне на курсови работи, доклади, реферати и други;
  3) Компетентността на служителите е безспорна! Любезното отношение не е единствената характеристика, с която може да се похвали един служител на УБ. Специалистите от Библиотеката на Университета участват активно и в преодоляването на много належащи проблеми чрез доклади и други материали в авторитетни списания, например сп. "Библиосфера". Мартин Белтов, СУ
 • 30.01.2014: Искам да изкажа своята благодарност за извършената от Вас работа през тези няколко години.
   Във време в което интернет технологиите се развиват с бързи темпове библиотеките трябва адекватно да отговарят на търсенията на своите читатели. Традиционните каталози отстъпват място на новите технологии както е Сводния каталог НАБИС.
   Своден каталог НАБИС отговаря напълно на моите лични и професионални изисквания – по-бърз достъп до каталозите на други академични библиотеки и адекватна реакция при извършване на служебните ми задължения. Вие е сте изградили едни чудесни дигитални колекции от редки и ценни издания, осигурили сте достъп до платени бази данни, както и достъп до каталозите на други академични библиотеки. Благодаря Ви за чудесната работа. Нина Георгиева, ИЕМПАМ-БАН
 • 30.01.2014: Искам да Ви изкажа задоволството си от работата си с Вашия “Своден каталог НАБИС”. От известно време го ползвам и получавам максимум информация за минимум време. Спецификата на работата ми е мултидисциплинарна и ползвам литература от библиотеките към Медицинския Университет – София, Химикотехнологичен и металургичен университет – София и Библиотеките на БАН. Получавам не само научна, но и информация, която обогатява мен и семейството ми във всеки един аспект. Отдавна имаше нужда от лесен и бърз достъп до световното богатство. Препоръчвам Ви да се рекламирате по-широко и по-голям кръг от Ваши потенциални читатели да бъдат улеснени както съм аз. С оглед на бързото развитие на младите хора, Ви препоръчвам да запознаете учениците от елитните гимназии в София и страната със възможността да ползват “Своден каталог НАБИС” за нуждите на обучението си.
  Сега с подкрепата на фондация “Америка за България” мигновения достъп до 27 библиотеки в България е вече факт – нещо, което преди време, когато нашето поколение беше на студентската скамейка, беше само мечта.Дано повече хора в България да могат да бъдат удовлетворени от добре свършената си работа, както сте Вие. Благодарим Ви! Гл. ас. д-р инж. Вера Ив. Кольовска, ИЕМПАМ - БАН
 • 24.01.2014: Този електронен ресурс е много полезен и сравнително лесен за ползване. Личното ми мнение е, че основните му предимства са това, че обединява информационните бази на големи и авторитетни образователни институции, както и че включва в себе си възможността за многоезично търсене.
  Това, което може да бъде подобрено, според мен, е увеличаване на достъпа до автори и заглавия, свързани с по-специфични и частни сфери на науката, за да бъде още по-полезна на всички, които могат да я използват. Любомир Бончев, СУ
 • 24.01.2014: Това е много полезен и удобен за използване ресурс. Фактът, че е достъпен винаги по интернет, позволява бързи справки за наличието и местонахождението на дадена книга, както и донякъде на книги на дадена тема изобщо. Важно е, че включва различни библиотеки и филиали, така че позволява едновременно да се търси на няколко места, вместо да се проверява всеки каталог отделно. Съвсем до неотдавна читателят би бил принуден да отиде лично във всяка една от тези библиотеки поотделно, за да разбере дали те съдържат това, което търси. Общият каталог спестява много време и усилия и с това значително улеснява академичната работа. Владимир Найденов, СУ
 • 24.01.2014: За мен, като докторант, Националният своден каталог на академичните библиотеки представлява изключително удобство. На първо място с възможността, която предоставя, да се правят бързи библиографски справки от дома. По този начин се спестява много време, което иначе би било изгубено, и позволява да се свърши повече работа на място. Разбира се, много библиотеки в България също имат свои електронни каталози, но те не са свързани помежду си и винаги съществува възможността да се пропусне някое заглавие или автор, които могат да се окажат много важни. Като цяло, смятам, че това е една стъпка в правилната посока към модернизиране на българските библиотечни услуги и изграждане на единна библиотечно-информационна система, която да осигури по-бърз и удобен достъп до библиографска информация. Мартин Вълков, СУ